2010. július 13., kedd

Sárgabarack lekvár

Idén kétféleképpen tettem el sárgabarack lekvárt, amit le is írok, hogy majd ősszel ki tudjuk választani, hogy melyik módszer vált be.

Az eleje ugyanaz, az üvegeket (csavaros tetejűek) alaposan elmostam mosószeres vízben, majd elöblítettem, kiöblítetetm ecetes vízben is, majd kifőztem, kb 1 perce alatt forrásban lévő vízben. Utána tiszta konyharuhán szárítottam. Ugyanezt a kupakokkal is eljátszottam.

Az egyik módszer szerint a barackot kimagoztam és forrásban lévő vízbe tettem kb egy percre, amitől a héja fellazult, kihűtöttem és leszedtem a héját. Ezután a kb 3,5 kg barackhoz (mag nélkül ennyi) tettem egy csomag (fél kg) befőzőcukort (Koronás cukor), amiben volt még zselésítőanyag és tartósítószer is. A cukor papírja alapján egy kg gyümölcshöz kellett volna ennyi, de azt soknak éreztem, így is túl édes lett az én ízlésemnek, majd jövőre ennél is kevesebbet teszek, ha ez a módszer válik be. A barackot kevergetve kb egy óráig főztem kis lángon, miután felforrt, azután is kb 15 percig. Utána még forrón üvegekbe töltöttem és száraz dunsztba tettem fejjel lefelé (egy ládába plédet raktam, meg konyharuhákat és betakargatam vele. Így lesz pár napig.

A másik módszer esetében kimagoztam, a héját csak ott vágtam le, ahol hibás volt és kis darabokra vágtam (ez azt jelenti, hogy egy barackot kb 8-10 részbe). Feltettem főni kis lángon, kb ezt is egy óráig. Itt főleg az elején kellett nagyon kevergetni, míg nem eresztett levet. Tettem is hozzá kb egy deci vizet, hogy le ne kapja. Ezzel a módszerrel nagyon szép sűrű lett, míg az előzővel hígabb, mivel a héjleszedő áztatáskor felvett vizet (gondolom).
A végén, mikor már kész lett, tettem hozzá kilonként (kimagozottan mértem) 20 dkg mézet (virágmézet) és egy evőkanál barackpálinkát (ez állítólag segít a tartósításban. Majd forrón üvegekbe és a többiek mellé a szárazdunsztba kerültek.

Pár hónap múlva írom az eredményt :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése