2010. november 5., péntek

Kenyérlángos

Hozzávalók egy nagy gáztepsinyi adaghoz (zárójelben pedig az én tepsimhez):
50dkg finomliszt (30 dkg)
3 közepes krumpli (2 db )
2,5 dkg friss élesztő (1,5 dkg)
2,5 dl langyos víz (1,5 dl)
1 kk cukor


1. Krumplit meghámozzuk és kicsire vágva sós vízben megfőzzük.  Ha kész, akkor áttörjük.

2. A langyos vízhez hozzáadjuk a cukrot és  feloldjuk az élesztőt és pár percig állni hagyjuk, míg fel nem fut.

3. A krumplihoz keverjük az élesztős vizet és  lisztet, enyhén sózzuk és jól össszedolgozzuk. Kb 1 órát langyos helyen kelesztjük.
Ha megkelt, akkor a megfelelő méretű tepsibe tesszük, amit sütőpapírral béleltünk ki előtte és szétnyomkodjuk, hogy kb azonos vastagságú legyen mindenütt. Megszurkáljuk villával a tetejét.

4. Előmelegített sütőben kb 5-10 percig sütjük, hogy a felső fele kicsit megsüljön, majd kivesszük és rátesszük a feltétet. Ez fantázia kérdése, én tejfölt, kicsire vágott és megpirított bacont, hagymát és sajtot tettem rá.
De lehet pizza krém, fokhagymás tejföl, sonka, kolbász, tarja, bármi, amit a pizzára is teszünk.

5. Kb 10-15percig sütjük amíg a sajt megbarnul rajta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése