Gyerekkoromban a kedvencem volt a szilvásgombóc (a mákostészta meleltt :)).
Most kaptunk egy jó nagy adag kékszilvát, nekiálltam háta gombócot csinálni.
Kell hozzá:
1kg krumpli héjában megfőzve
40-50 dkg liszt (lehet fehér, rétes v teljes kiőrlésű is, a legjobb ha több fajta)
1 tojás
2-3 csipet só
15-20 szem szilva
cukor
fahéj
Morzsához
olaj
zsemlemorzsa
1. A szilvákat félbevágjuk, cukorral és fahéjjal meghintjük és állni hagyjuk, hogy átvegye az ízeket.
2. A krumplit héjában megfőzzük, megpucoljuk, összetörjük. A tojást és a sót hozzákeverjük, majd beledolgozunk annyi lisztet, amennyit felvesz. Nem lehet pontosan megmondani, hogy mennyit, mert krumplifajtától is függ nagyban. Addig dagasszuk és adjuk hozzá a lisztet, míg olyan tészta állagú nem lesz.
3. Kettészedjük a tésztát és az egyiket kinyújtjuk kb fél cm vastagra. Közben teszünk fel egy lábas vizet forrni. A tésztából négyzeteket vágunk, 7-8 cm-seket kb, és mindegyik közepébe beleteszünk egy fél szilvát. A négy csücskét összefogjuk és összenyomkodjuk a széleket és próbálunk gombócot formálni belőle.
4. A forrásban lévő vízbe 6-8 gombócot tegyünk egyszerre és főzzük 5 percig kb, míg fel nem jönnek a tetejére. Közben az olajat felforrósítjuk és zsemlemorzsát szórunk bele, annyit, hogy a morzsa feligya az olajat. Addig pirítjuk, míg aranybarna nem lesz.
5. A megfőtt gombócokat a morzsába forgatjuk, majd a tetejét cukrozva tálaljuk :D
Kb másfél óra az elkészítése, ebből az adagból nekem 33 db gombóc lett.
2010. szeptember 17., péntek
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése