2011. május 23., hétfő

Bodzaszörp

1. Levágunk kb 16-18 fej virágot a bodzabokorról, ami lehetőleg nem forgalmas helyen van. Kicsit átmossuk, aztán 2,5 l vízbe beáztatjuk 1-2 napra. A vízbe előzetesen elkeverünk 50 g citromsavat (gyógyszertárban lehet kapni például)

2. Miután jól kiázott, leszűrjük a virágokat, ezeket ki is dobhatjuk. A leszűrt vizet pedig feltesszük forrni, majd mikor már melegszik, beöntünk és elkeverünk benne 2 kg kristálycukrot.  Közben valószínűleg feljönnek a víz tetejére azok a pici bogarak, amelyek a virágban voltak, ezeket kis lyukú szűrővel lehalásszuk róla.

30 percig forraljuk kis lángon, néha kevergetve, majd belekeverünk újabb 50g citromsavat.

3. Miután picit hűlt, üvegekbe meregetjük és száraz dunsztba tesszük. (a lefedett üvegeket betekergetjük konyharuhába és meleg, bélelt ládába pakoljuk fejjel lefelé). 1-2 nap múlva kivesszük.

Nagyon finom lett, azt viszont nem tudom még, hogy meddig áll el, mert még csak most csináltam először. De nálunk ez a kb 3 liternyi pár hét alatt el fog fogyni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése